Punkt informacyjny
3.04.2020

Jarocin, dn.02.04.2020 r.

List otwarty do Burmistrza Jarocina

W związku z nadzwyczajną sytuacją, w jakiej od kilku tygodni znajduje się Polska, ale i inne kraje, przed tygodniem wystosowaliśmy apel do wszystkich ludzi dobrej woli z prośbą o wsparcie dla jarocińskiego szpitala. Napisaliśmy: „To, co w normalnych warunkach jest zapasem na wiele dni czy tygodni, obecnie w każdym momencie może okazać się niewystarczające. W celu zabezpieczenia ciągłości funkcjonowania szpitala, skutecznego leczenia, nie tylko potrzebne są środki ochrony osobistej personelu medycznego: – maski chirurgiczne jednorazowe, maski FFP2, FFP3, fartuchy i kombinezony barierowe, gogle, przyłbice, osłony głowy, osłony chirurgiczne na buty i środki dezynfekcyjne, ale również aparatura medyczna potrzebna do leczenia i monitorowania parametrów życiowych – kardiomonitory, respiratory, puls oksymetry, materace przeciwodleżynowe oraz urządzenia do wysokoprzepływowej tlenoterapii”.

Apel skierowaliśmy do przedsiębiorców, samorządowców oraz ludzi, którym na sercu leży zdrowie innych osób. Wskazaliśmy specjalne konto Szpitala Powiatowego w Jarocinie, na które można dokonywać wpłat. Postąpiliśmy tak, jak wiele innych, nie tylko polskich szpitali. Podobne działania podjęły szpitale na całym świecie, także w krajach, gdzie sytuacja placówek służby zdrowia jest nieporównywalnie lepsza niż w Polsce. Wszyscy znaleźliśmy się w sytuacji nadzwyczajnej. Mamy do czynienia z potężnym kryzysem globalnym, w czasie którego powinniśmy wykazywać się szczególną solidarnością i wzajemnym wsparciem.
Apel o pomoc został także przesłany w środę 25 marca w godzinach przedpołudniowych do wszystkich samorządów gminnych powiatu jarocińskiego, także do Urzędu Miasta i Gminy Jarocin.

Jesteśmy wdzięczni wszystkim przedsiębiorcom, samorządowcom i osobom prywatnym, które tak bardzo pozytywnie odpowiedziały na nasz apel. Na konto szpitala wpływają bardzo różne kwoty, od 10 zł do nawet 100.000 zł. Jesteśmy za to wdzięczni, bo środki te pomagają szpitalowi na funkcjonowanie w sytuacji, kiedy np. dotychczasowe nakłady na środki ochrony osobistej personelu starczały na miesiąc, teraz starczają na kilka dni. Na bieżąco informujemy o otrzymanych wpłatach, podając dodatkowo, jeśli darczyńca sobie tego życzy, od kogo pieniądze pochodzą. Zapewniamy, że dokonamy rozliczenia każdej otrzymanej złotówki.

Jednocześnie od tygodnia spotykamy się z niespotykanymi chyba w żadnym innym miejscu w Polsce działaniami, jakie prowadzi Burmistrza Jarocina Adam Pawlicki. Działania te szkodzą Szpitalowi Powiatowemu w Jarocinie.
W ubiegłą środę 25.03.2020 r. kilka godzin po przesłaniu do Urzędu Miasta i Gminy Jarocin naszego apelu o wsparcie, podczas sesji Rady Miasta Burmistrz Adam Pawlicki mówił: „Nie mamy żadnych zgłoszeń co do pomocy z jarocińskiego szpitala, ani ze strony właściciela, czyli zarządu powiatu, ani też zarządu szpitala.”. Burmistrz stwierdził też: „Jak ktoś robi prywatnie zrzutkę, to my nie możemy z budżetu płacić na takie konta pieniędzy.”

Były to stwierdzenia całkowicie nieprawdziwe, bowiem do Urzędu Miasta i Gminy Jarocin wpłynęła oficjalna prośba o pomoc, a apel zarządu Szpitala o wpłaty na specjalne konto placówki nie jest „prywatną zrzutką”.
Podczas sesji burmistrz odpowiadając na apel radnych o udzielenie pomocy mówił: „Jarociński szpital nie jest wyznaczony do walki z koronawirusem. Nie przyjmują tutaj nikogo z koronawirusem. Mało tego, koszty funkcjonowania szpitala spadły, bo planowane zabiegi i operacje zostały odwołane.”

To kolejne nieprawdziwe stwierdzenia. Każda placówka służby zdrowia w tak nadzwyczajnej sytuacji jest zaangażowana w działania walki z koronawirusem. W związku z pandemią musieliśmy wprowadzić specjalne obostrzenia w funkcjonowaniu szpitala, zastosować specjalne środki ostrożności wobec pacjentów i naszych pracowników. Z tym oczywiście wiążą się nadzwyczajne koszty. Całkowicie niezrozumiałym jest dla nas stwierdzenie o spadku kosztów szpitala w związku z odwołaniem planowanych operacji. Koszty są na tym samym poziomie, bo lekarze i pielęgniarki są nadal zatrudnieni, koszty ogrzewania, energii elektrycznej są na tym samym poziomie, podatki m. in. do gminy szpital nadal musi płacić,
a – jak już wspomnieliśmy – drastycznie wzrosły koszty zabezpieczenia obiektu, personelu i pacjentów przed ryzykiem rozprzestrzeniania się wirusa. Szpital nie otrzyma natomiast przychodów z NFZ za operacje, które były zaplanowane, a nie zostaną wykonane.
We wtorek 31.03.2020 r. Burmistrz Jarocina kolejny raz podjął działania, które w naszym przekonaniu szkodzą Szpitalowi Powiatowemu w Jarocinie, jego pacjentom i personelowi. W opublikowanym w mediach społecznościowych oświadczeniu stwierdził: „Uważajmy na tych, którzy próbują wykorzystywać koronawirusa do gromadzenia środków lub nieuczciwych zbiórek.”. W kolejnych zdaniach doprecyzował, co ma na myśli: „Nie chcemy, aby wykorzystywano okazję koronawirusa do wyłudzeń pieniędzy z budżetu gminy na zapłatę starych długów szpitala, które były generowane przez ostatnie lata przez nieodpowiedzialnych polityków.”
Kolejny raz w ostatnich dniach Burmistrz Jarocina posłużył się pomówieniem, nieprawdą, formułując dodatkowo zarzut próby popełnienia przestępstwa, mówiąc o rzekomym „wyłudzaniu pieniędzy”.

Jeszcze raz zaznaczamy: pieniądze wpłacane przez Darczyńców na specjalne konto Szpitala Powiatowego w Jarocinie będą wydane wyłącznie na zabezpieczenie pacjentów i personelu przed zagrożeniem, jakie stanowi epidemia koronawirusa. Rozliczenie każdej złotówki zostanie podane do publicznej wiadomości. Żadna złotówka nie będzie przeznaczona na spłatę długów, które narastały przez kilkanaście lat, także w okresie, kiedy Szpitalem Powiatowym w Jarocinie zarządzali i jego funkcjonowanie z pozycji Starosty nadzorowali obecni bliscy współpracownicy Burmistrza Jarocina.
Szanowny Panie Burmistrzu Jarocina,
zwracamy się do Pana z apelem o zaprzestanie akcji dezinformowania społeczeństwa powiatu jarocińskiego, posługiwania się nieprawdą w wystąpieniach dotyczących funkcjonowania Szpitala Powiatowego w Jarocinie i akcji jego wsparcia. Pomocy udzieliło już wielu przedsiębiorców, indywidualnie samorządowcy i osoby prywatne. Prowadzimy rozmowy z samorządami powiatu jarocińskiego na temat możliwości i form ich wsparcia w tej nadzwyczajnej sytuacji. Nie możemy jednocześnie pozostawić bez reakcji Pana wystąpień publicznych, którymi szkodzi Pan Szpitalowi Powiatowemu w Jarocinie, jego pacjentom i personelowi. Jeśli nie chce Pan pomóc, to przynajmniej niech Pan nie przeszkadza.

Życzymy Panu zdrowia.

Prezes Zarządu Szpitala Powiatowego w Jarocinie Henryk Szymczak